Home » Economy » These are the corporations that have pulled out of Russia since its invasion of Ukraine
Economy

These are the corporations that have pulled out of Russia since its invasion of Ukraine

Els enviaments de cotxes es van aturar. La cervesa va deixar de fluir. Els vaixells de càrrega van deixar escales als ports i les companyies petrolieres van tallar els seus oleoductes.

La invasió d’Ucraïna per part de Rússia està fent que algunes de les marques més conegudes del món, des d’Apple fins a Disney i Ikea, surtin bruscament d’un país que s’ha convertit en un paria mundial.

“Bàsicament, Rússia s’està convertint en un paria comercial”, va dir l’economista Mary Lovely, membre sènior de l’Institut Peterson d’Economia Internacional de Washington. “Pràcticament cap empresa, cap multinacional, vol ser atrapada pel costat equivocat de les sancions nord-americanes i occidentals”.

Juntament amb la necessitat de complir Sancions occidentals contra Rússia, les empreses són cada cop més conscients del risc potencial per a la reputació de continuar amb els negocis habituals al país, mentre que algunes han citat els seus propis estàndards de responsabilitat corporativa per retirar-se. També expressen la seva preocupació per la difícil situació dels ucraïnesos, ja que la guerra afecta cada cop més els civils i desplaça més d’1,5 milions de persones.


Més de 2 milions de civils desplaçats per la guerra a Ucraïna

06:47

Complicar el vol de les empreses és una ordre de Moscou que restringeix temporalment la venda d’actius russos als inversors estrangers. El primer ministre Mikhail Mishustin va dir la setmana passada que ajudaria els inversors a prendre “una decisió considerada” en lloc de sucumbir a la pressió política de les sancions. No està clar com aquesta mesura pot afectar els esforços de les empreses per retirar-se de Rússia.

Aquí teniu una llista d’empreses que han reduït o tallat els llaços amb Rússia. Aquesta llista s’actualitzarà regularment.

Combustibles fòssils

Les sancions occidentals a Rússia han exclòs per ara el sector energètic, on Rússia és un actor important. La nació és el tercer productor mundial de petroli i el segon productor de gas natural. No obstant això, les companyies de petroli i gas, que ja sentien la calor dels activistes climàtics per invertir en energies renovables, es trobaven entre les empreses que van anunciar les sortides més ràpides i dramàtiques.

BP

La firma energètica BP, que s’autodenomina el major inversor estranger de Rússia, va dir diumenge que abandonaria la seva participació de gairebé el 20% a la companyia estatal russa de petroli i gas Rosneft. La mesura podria costar entre 14.000 i 25.000 milions de dòlars, segons Reuters.

Equinor

La companyia energètica més gran de Noruega va anunciar dilluns que començaria a retirar-se de les seves empreses conjuntes a Rússia, valorades en uns 1.200 milions de dòlars. “Tots estem profundament preocupats per la invasió d’Ucraïna, que representa un terrible revés per al món”, va dir Anders Opedal, president i conseller delegat d’Equinor, en un comunicat.

Exxon

ExxonMobil dimecres dit es retiraria d’un projecte clau de petroli i gas, Sakhalin-1, i aturaria qualsevol nova inversió a Rússia. L’empresa no va proporcionar un calendari per a la seva retirada del projecte, que opera en nom d’un consorci internacional.

“El procés per interrompre les operacions s’haurà de gestionar acuradament i coordinar-se estretament amb els socis per tal d’assegurar-se que s’executa de manera segura”, va dir la companyia en el seu anunci, i va afegir: “ExxonMobil dóna suport a la població d’Ucraïna mentre pretenen defensen la seva llibertat i determinen el seu propi futur com a nació. Deplorem l’acció militar de Rússia que viola la integritat territorial d’Ucraïna i posa en perill el seu poble”.

Shell

Dilluns, Shell va dir que deixava la seva empresa conjunta amb l’estatal Gazprom i que posaria fi a la seva participació en el gasoducte Nord Stream 2, ara suspès, construït per transportar gas natural a Europa occidental. El moviment podria costar a l’empresa uns 3.000 milions de dòlars en actius.

Cotxes i avions

Les empreses de les indústries de l’automòbil i l’aviació també van assenyalar que es mantenen fora del mercat rus, ja sigui per preocupació per Ucraïna o per complir amb les sancions occidentals.

Boeing i Airbus

Els fabricants d’avions Boeing i Airbus van deixar de subministrar peces i suport de servei a les aerolínies russes. Boeing ha suspès les principals operacions a Moscou i ha tancat temporalment la seva oficina de Kíev.

Les companyies aèries russes tenen 62 avions en comanda amb els dos fabricants, va informar Reuters.

Camió Daimler

La companyia alemanya Daimler Truck ha suspès els lliuraments de components de camions al seu soci rus Kamaz. “Hem decidit interrompre les nostres activitats comercials a Rússia amb efecte immediat fins a nou avís”, va tuitejar dilluns.

Hem decidit suspendre les nostres activitats comercials a Rússia amb efecte immediat fins a nou avís. Seguim de prop la situació i revisarem la nostra decisió periòdicament. Per descomptat, complirem amb totes les mesures adoptades pel govern alemany i la UE. (2/2)

— Daimler Truck AG (@DaimlerTruck) 28 de febrer de 2022

Ford Motor Company

Ford també va suspendre les operacions a Rússia i va dir que donaria diners per als refugiats ucraïnesos. El negoci de la companyia a Rússia és força limitat, amb Ford que té una participació minoritària en una empresa conjunta amb PJSC Sollers, que se centra en la fabricació de furgonetes comercials.

“Donada la situació, avui hem informat als nostres socis de JV que suspendrem les nostres operacions a Rússia, amb efecte immediatament, fins a nou avís”, va dir Ford.

“Tot i que no tenim operacions significatives a Ucraïna, sí que tenim un fort contingent de nacionals ucraïnesos que treballen a Ford a tot el món i els continuarem donant suport durant aquest temps”, va afegir la companyia.

Harley Davidson

Harley-Davidson va aturar els enviaments de motocicletes a Rússia, dient que els seus pensaments “continuen per la seguretat del poble d’Ucraïna”. Putin va anar amb una Harley de tres rodes en una visita a Ucraïna el 2010.

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz va suspendre les exportacions de cotxes i furgonetes a Rússia i va deixar de fabricar-hi dimecres a la tarda. Continuarà treballant amb proveïdors a Ucraïna, que proporcionen alguns components per als seus vehicles, va informar MarketWatch.

Renault

Renault, un dels principals actors del mercat d’automòbils de Rússia, només va dir que suspendrà temporalment la producció a la seva planta de Moscou fins dissabte “a causa d’alguns problemes logístics”, sense ser més específic. Es troba entre empreses amb operacions russes més arrelades que poden tenir més dificultats per navegar per la crisi.

Toyota

Toyota està aturant la producció a la seva planta de Sant Petersburg que fabrica models RAV4 i Camry a partir de divendres a causa de les interrupcions de la cadena de subministrament, dient que observava els esdeveniments “amb gran preocupació per la seguretat de la població d’Ucraïna”.

Volkswagen

El grup Volkswagen, les marques d’automòbils del qual inclouen Audi, Ducati, Skoda i Porsche, va dir dijous que aturaria la producció a dues fàbriques a Rússia i que aturaria les exportacions al país immediatament. Els treballadors russos afectats rebrien un permís retribuït de l’empresa, va dir VW.

En el context de l’atac rus a #Ucraïna, #VWGroup ha decidit aturar la producció de vehicles a #Rússia (Kaluga, Nizhny Novgorod) fins a nou avís. Les exportacions de vehicles a Rússia també s’aturaran amb efecte immediat. (1/2)

— Grup Volkswagen (@VWGroup) 3 de març de 2022

Volvo

Volvo Cars de Suècia va dir que va aturar els lliuraments a causa dels “potencials riscos associats amb el comerç de material amb Rússia”, incloses les sancions occidentals.

Bens de consum

Airbnb

El servei d’habitatge en línia va dir dijous a la tarda que sí va aturar totes les operacions a Rússia i el seu proper aliat Bielorússia. A principis d’aquesta setmana, Airbnb també va anunciar que la seva branca sense ànim de lucre oferirà refugi gratuït per a fins a 100.000 persones que han fugit d’Ucraïna a causa de la invasió.

Budvar

La cervesera txeca Budvar, que compta amb Rússia com un dels seus cinc mercats principals, va aturar els lliuraments de cervesa al país, dient que el negoci no és la màxima prioritat i que està buscant maneres d’ajudar, inclosa trobar allotjament per als refugiats ucraïnesos.

Carlsberg

El grup cerveser danès Carlsberg, amb seu a Copenhaguen, va suspendre la producció a dues cerveseries d’Ucraïna, dient que “està seguint la situació amb gran preocupació”. L’empresa no va comentar les seves àmplies operacions russes, incloses les cerveseres Baltika, amb seu a Sant Petersburg, que exporta cervesa a tot el món.

Disney

Walt Disney va dir dilluns que posaria en pausa l’estrena de les seves pel·lícules als cinemes russos, inclosa la propera “Turning Red” de Pixar. “Estem treballant amb les nostres ONG associades per proporcionar ajuda urgent i altres ajudes humanitàries als refugiats”, va afirmar el gegant de l’entreteniment.

H&M

La cadena de moda ràpida va dir dimarts que “aturaria temporalment totes les vendes a Rússia”. Totes les seves botigues d’Ucraïna han estat tancades per motius de seguretat, va dir H&M.

“H&M Group està profundament preocupat pels tràgics desenvolupaments a Ucraïna i està al costat de totes les persones que pateixen”, va dir la companyia en el seu comunicat.

Ikea

L’empresa sueca de mobles va dir que tancava totes les seves botigues russes i aturava el subministrament de Rússia i de Bielorússia, un aliat de Rússia.

“La guerra té un gran impacte humà i està provocant greus interrupcions en la cadena de subministrament i les condicions comercials, per això els grups d’empreses han decidit aturar temporalment les operacions d’IKEA a Rússia”, van dir IKEA i Ingka Group, segons Reuters.

Nike

Nike va dir que tancaria temporalment totes les seves botigues a Rússia, una mesura que va seguir després que l’empresa de roba esportiva fes compres al seu lloc web i aplicació no disponible al país.

TJX Cos

TJX, propietària de les cadenes nord-americanes Marshall’s, TJ Maxx i Home Goods, té previst vendre la seva participació del 25% al ​​minorista de roba rus Familia. TJX no té vendes a Ucraïna ni a Rússia, va dir en una presentació reguladora. La participació de TJX va valer 186 milions de dòlars abans que la del ruble rus caiguda precipitada.

Visa, Mastercard i American Express

Visa i Mastercard van dir dissabte que suspenien les seves operacions a Rússia, dies després bloquejant transaccions per als bancs russos apuntats per les sancions nord-americanes i europees, i American Express va seguir el mateix diumenge.

Les suspensions de Visa i Mastercard es van anunciar amb un interval de 16 minuts, i van seguir a videotrucada privada a principis del dia entre el president d’Ucraïna Volodymyr Zelensky i els legisladors nord-americans. Durant aquesta conversa, Zelensky “ens va demanar que desactivéssim MasterCard i Visa per a Rússia”, va tuitejar el representant Brad Sherman, un demòcrata de Califòrnia. “Estic d’acord”, va afegir, abans que Mastercard i Visa fessin els seus anuncis. American Express també va dir diumenge que també posaria fi a totes les operacions comercials a Bielorússia.

Tècnica

Les empreses tecnològiques també es van dirigir a la porta, ajudades per la pressió i les peticions dels funcionaris del govern ucraïnès.

Netflix

Netflix va dir diumenge que “donades les circumstàncies sobre el terreny, hem decidit suspendre el nostre servei a Rússia”.

poma

Apple va dir que deixaria de vendre el seu iPhone i altres dispositius populars a Rússia. Apple no té botigues al país, però els seus productes són populars allà i es venen a través de molts minoristes de tercers.

La companyia també va suspendre els sistemes Apple Pay a Rússia i va eliminar Sputnik i RT, dues organitzacions de notícies recolzades pel govern, de l’App Store fora de Rússia. A Ucraïna, Apple ha compartit dades limitades a Apple Maps.

El conseller delegat, Tim Cook, va dir als empleats que l’empresa igualaria les donacions a algunes organitzacions de socors de dos a un.

Dell

Dell Technologies ha “suspès” les vendes tant a Ucraïna com a Rússia.

Google

Google ha bloquejat els canals de mitjans estatals russos de les seves plataformes, inclosa la botiga Google Play. Ha suspès Google Pay per als clients dels bancs russos afectats per les sancions, el que significa que els clients d’aquests bancs no podran utilitzar el sistema de pagament mòbil.

Meta

L’empresa antigament coneguda com Facebook ha bloquejat l’accés als punts de venda controlats per l’estat rus a tota la Unió Europea després que “rebé sol·licituds de diversos governs i de la UE”, el cap de polítiques de la companyia, Nick Clegg. dit el dilluns.

Tik Tok

TikTok té…

Source